Monday, January 31, 2011

Memberi salam dengan betulMenurut Ustaz Zawawi Yusuf Baginda SAW memberi salam dengan lafaz " Assalamualaikum " dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap " Waalaikum salam warrahmatullahi wabarakatuh ".


Perlu diingat semasa menjawab salam selalu kita dengar begini " Waalaikum salam ". Ini adalah salah kerana jawap salam yang betul adalah " Waalaikumussalam ".

Apabila kita hendak berkirim salam kepada orang lain hendaklah kita berkata contohnya " Kirim salam, Assalamualaikum pada si polan " dan bukannya " Kirim salam kat si polan yer ".

Jangan pula memandai-mandai kita berkata " Kau tolong kirim salam maut kat dia yer ". Ayat tersebut walaupun dalam nada bergurau tetapi telah menyalahi syariat dan berdosa.

Selain itu janganlah kita tulis dalam sms atau emel ringkasan Assalamualaikum kepada A'kum kerana perkataan Akum adalah gelaran orang-orang Yahudi kepada orang-orang bukan Yahudi yang bermaksud " BINATANG " dalam bahasa Ibrani. 

Jika perkataan " Assalamualaikum " itu panjang hendaklah kita gantikan dengan "As Salam" dan bukannya " Salam ".2 comments:

aQmam JaFFar said...

terima kasih...ats info...hehe

anuar said...

u r most wellcome..my fren